Návod pre skúsených výrobcov piva

Varenie piva skúsenými pivovarníkmi sa skladá z nasledujúcich 10 krokov:

Varenie piva skúsenými pivovarníkmi sa skladá z nasledujúcich 10 krokov:

1.Drvenie sladu
2.Rmutovanie
3.Filtrovanie a oplachovanie
4.Varenie a pridanie chmeľu
5.Chladenie mladiny
6.Príprava droždia a sifónovanie
7.Pridanie kvasiniek a kvasenie
8.Kontrola fermentácie
9.Stáčanie
10.Degustácia
 

Pred začatím

Všetky použité materiály musia byť po každom použití očistené. Infekcia môže spôsobiť zlú chuť piva alebo sa pivo môže stať dokonca nepitné. Ak viete kedy chcete začať vyrábať pivo a plánujete použiť kvasnice WYEAST, mali by ste si tieto kvasnice pripraviť pár dní vopred. Preto si pozorne prečítajte inštrukcie k použitiu týchto kvasníc.

 



 

1.Drvenie sladu

2.Rmutovanie

3.Filtrovanie a oplachovanie

4. Varenie

4. Varenie

Rozpustite mladinový extrakt v stanovenom množstve vody a zahrejte ho na bod varu. Uistite sa, že mladina nevykypí , v prípade potreby znížte teplotu varu. V závislosti podľa receptu následne pridajte chmeľ, prípadne byliny (sú pribalené a vákuovo zabalené). Pridajte vrecko s chmeľom do vriacej mladiny. Je potrebné mladinu pravidelne premiešavať, aby sa uvoľnilo čo najviac jej chuti. Po tom, čo pridáte chmeľ, bude mladina peniť menej.
Zvarením sa koncentrát stáva plne sterilným a zároveň sa uskutočňuje dôležitý chemický proces (izomerizácia alfa kyselín chmeľu), počas ktorého sa ustália bielkoviny. Tento proces optimálne prebieha pri pH 5,2. V prípade potreby okysličte mliečnou kyselinou.
Po dosiahnutí teploty varu varenie vypnite. Čoskoro sa v mladine začnú formovať a usádzať bielkoviny. Jedná sa o bielkoviny, ktoré boli súčasťou mladiny a po krátkom čase sa plne rozpustia v koncentráte. Ihneď po varení z horúcej mladiny vyberte vrecko s chmeľom.

 

5. Ochladzovanie mladiny

5. Ochladzovanie mladiny


Veľmi dôležitým krokom sa teraz stáva čo najrýchlejšie ochladenie mladiny, aby sa vyhlo akejkoľvek forme kontaminácie. Keďže kontaminácia sa najčastejšie vyskytuje pri teplotách od 15°C do 40°C a mladina touto teplotou musí prejsť, je veľmi dôležité používať čisté a dezinfikované pomôcky. Pred použitím akéhokoľvek materiálu musí byť tento materiál očistený čističom CHEMIPRO OXI. Pred jeho použitím si pozorne prečítajte inštrukcie.
Ochladzovanie prebieha v ochladzovači mladiny Brewferm. Jedná sa o výmenník tepla vo forme nehrdzavejúcej oceľovej platne so štyrmi kontaktnými bodmi do/von z vody a do/von z mladiny.
Pripojte trubicu otvorom (na ľavej dolnej strane) ku kohútiku studenej vody. Jedná sa o vstup studenej vody. Otvor na ľavej hornej strane sa teda stáva výstupom studenej vody. Položte trubicu do väčšej nádoby alebo do umývadla. Pripojte trubicu otvorom na pravej hornej strane k varnej nádobe cez veko a otvor na pravej dolnej strane, ktorý predstavuje výstup z mladiny. Ochladzovanie začína v momente, kedy pustíte studenú vodu a otvoríte varnú nádobu. Rýchlosť prichádzajúcej studenej vody a mladiny priamo ovplyvňuje výslednú teplotu mladiny. Nechajte mladinu pomaly prúdiť a zaistite pravidelný tok vody. Týmto spôsobom dosiahnete optimálne ochladzovanie. Výsledná mladina bude mať teplotu +/- 25°C.
Kým prebieha proces ochladzovania, môžete pokračovať nasledovným bodom.

 

6. Príprava kvasiniek a stáčania

6. Príprava kvasiniek a stáčania

Typ použitých kvasiniek je závislý od typu piva, ktoré chcete vyrobiť. Pre fermentáciu 20 litrov mladiny budete musieť použiť jeden XL balíček WYEAST. Pre prípravu tohto typu kvasiniek postupujte podľa návodu (možno s jeho prípravou budete musieť začať skôr).
Ak chcete použiť suché kvasinky, použite celé množstvo, ktoré je obsahom balíčku. Suché kvasinky musia byť rehydrované približne 15 minút pred ich použitím (viď návod s inštrukciami).
Po tom, čo je mladina ochladená na teplotu približne 25°C môžete prvýkrát zmerať hustotu. Pre prvotné zmeranie hustoty postupujte podľa návodu nižšie.
Naplňte meraciu nádobu (takmer doplna) ochladenou mladinou. Správne zmeranie hustoty sa vykonáva pri teplote 20°C. Opatrne položte hustomer (alebo hydromer) do meracej nádoby a prečítajte hodnotu hustoty (pre pivo sa táto hodnota zvyčajne pohybuje približne medzi 1050 a 1100, ale niekedy sa môže aj mierne líšiť). Zapíšte si túto hodnotu spoločne s dátumom merania. Táto hodnota predstavuje vaše prvotné meranie hustoty.
Mladinu je teraz najlepšie prevzdušniť alebo poriadne rozmiešať, aby sa do koncentrátu dostal kyslík. Neprevzdušňujte mladinu od druhého dňa!

 


 

7. Pridanie kvasiniek a fermentácia

7. Pridanie kvasiniek a fermentácia

Po tom, čo bola mladina stočená môžete pridať kvasinky. Dôsledne ich rozmiešajte v mladine a zatvorte kvasnú nádobu vekom. Naplňte vzduchový uzáver približne 2 cm vody a priložte ho na veko kvasnej nádoby.
Po niekoľkých hodinách začína proces fermentácie a prebytky kysličníka uhličitého unikajú cez vzduchový uzáver.

 

8. Kontrola fermentačného procesu

8. Kontrola fermentačného procesu

Pravidelná kontrola správneho kvasenia je veľmi dôležitá. Uistite sa, teplota okolia v noci príliš neklesne. Po približne desiatich dňoch fermentácie zmerajte hustotu a v závislosti od piva (pre silné pivá približne 1010-1015, pre ľahšie pivá 1000-1005) môžete začať so stáčaním piva do fliaš. Tento proces vykonajte čo najrýchlejšie, aby sa zabránilo nežiaducemu okysličovaniu. Po zmeraní hustoty piva môžete vďaka porovnaniu pôvodnej a výslednej hustoty odhadnúť, približne koľko alkoholu sa v pive nachádza. Urobíte tak dosadením čísel do konverznej tabuľky.

 

9. Stáčanie do fliaš alebo súdkov

9. Stáčanie do fliaš alebo súdkov

Stočte pivo do čistého hrnca. Uistite sa, že spolu s pivom neprelejete aj usadeniny nachádzajúce sa na dne fermentačnej nádoby. Rozpustite požadované množstvo cukru na liter (nájdete ho pri rozvrhu varenia), potrebné na sekundárnu fermentáciu, v malom množstve prevarenej (už ale studenej) vody a vlejte ho do piva. Je preto potrebné vedieť, približne koľko piva máte. Uistite sa, že do piva nepridáte príliš veľa cukru!


a.) Fľaše


Pred stočením piva je najskôr potrebné dôkladne očistiť fľaše. Potom môžete začať s ich plnením. Okamžite uzatvorte fľaše a ak všetko prebehne správne, po šiestich až ôsmych týždňoch bude výsledkom chutné pivo. V prvom týždni uskladnite fľaše na teplom mieste (nad 20°C) za účelom druhotnej fermentácie. Potom môžete fľaše premiestniť do pivnice alebo iných studených miest, kde bude pivo pokračovať v dozrievaní. Na fľaše teraz môžete nalepiť vhodné označenie.
 

b.) Súdky


Pre uskladnenie piva môžete použiť aj 5 litrové súdky. Dôležité upozornenie: na fermentáciu budete musieť použiť menšie množstvo cukru. V tomto prípade sa neriadite množstvom určeným pri rozvrhu varenia. Pridajte 3g cukru na liter piva. Súdky rovnako uskladnite na teplom mieste.

 

10. Ochutnávanie

10. Ochutnávanie

Najdôležitejšia časť práve prichádza: ochutnávka vášho piva. Pri nalievaní dávajte pozor, aby sa vám pivo príliš nespenilo (výnimkou svetlé pivá).
Pivo rovnako musí dobre vyzerať: je pivo číre a disponuje príťažlivou penovou hlavičkou?
Ďalej je tu aróma: môžete pri ochutnávke rozoznať rozličné prísady (mladinu, chmeľ, bylinky atď)? Je pivo príťažlivé aj vôňou?
Má dobrú chuť a chutí Vám?
Ak na všetky otázky odpoviete áno, bezchybne ste zvládli celý proces výroby piva.

 

Gratulujeme a na zdravie!


S pribúdajúcim varením piva si rýchlo uvedomíte, že môžete vyskúšať aj vaše vylepšenia a dokonca si zostaviť aj vlastné recepty. Zaznamenávajte si preto každý krok varného procesu a po ochutnávke tiež jeho vyhodnotenie. Možnosti sú nekonečné a to isté platí o potešení, ktoré varenie piva prináša.

Ochutnajte mušty

od Farmárika :)

Muštáreň a sušiareň ovocia Farmárik

Bolex, s.r.o.

Bolešov 448
018 53 Bolešov
Slovenská republika

info@farmarik.sk
0948 122 561 

 www.bolex.sk

 

  

 

Zariadenia pre

profesionálnych výrobcov

ssl

 

 

Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie