Plnenie do Bag in Boxov
Plnenie vreciek šťavou, plnenie vreciek do kartónov - návod 9/200
Plnenie ovocných štiav za horúca do polyetylénových vreciek s objemom 3, 5,10, 20 litrov
Plnenie pri 78 – 80 °C
1. Otvor vrecka zaveste do držiaka (alebo ho rukou držte vyššie).
2. Vyberte kohútik a odložte ho tak, aby sa jeho vnútorná časť neznečistila.
3. Horúcu šťavu nechajte vtekať do vrecka.
4. Zároveň merajte naliate množstvo šťavy, najjednoduchším spôsobom je
váženie. Pozor! Ak vrecko naplníte úplne doplna, nebude sa dať vložiť do
kartónu (5 litrové vrecko pri plnom naplnení obsahuje až 7 litrov šťavy).
5 litrov šťavy váži pri 50 °C Oechsle 5,25 kg, 10 litrov 10,5 kg
Zatvorenie
5. Z vrecka vytlačte čo najviac vzduchových bublín.
Nasaďte kohútik a poriadne ho zatlačte. Trvanlivosť šťavy je minimálne 1 rok (väčšinou až 2 roky).
6. Vrecko utesnite (vrecko je horúce – na ruky si dajte ochranné rukavice) a opatrne nechajte zosunúť do vopred otvoreného kartónu (dbajte na to, aby strana s kohútikom smerovala k otvoru vo veku). Dávajte pozor na ostré hrany, horúca fólia je veľmi citlivá (zároveň hrozí nebezpečenstvo popálenia sa horúcim vreckom). Horúcu šťavu udržiavajte aspoň 20 min. na teplote vyššej ako 68 °C.
Skladovanie
7. V boxoch alebo chránené pred svetlom, boxy skladujte postojačky. Na seba uložte maximálne 2 vrecká.
Otvorenie
Šťavu vypúšťajte z vrecka len vtedy, keď vrecko leží. Ideálna je šikmá poloha (stojan) tak, aby sa kohútik nachádzal v najnižšom bode. Najskôr z kohútika odstráňte červený uzáver. Palcom zatlačte na kohútik, prstami vytiahnite smerom nahor súčasne obe bočné páky. Po otvorení spotrebujte do 3 mesiacov.
Špeciálne upozornenie pre 3 litrové vrecká a boxy:
Po naplnení kartón otočte, počas fázy chladenia musí byť kartón postavený na svoju vrchnú časť (kohútik musí byť smerom nahor). V horúcom stave je totižto vrecko veľmi citlivé voči miestam, na ktoré je vyvíjaný nejaký tlak, čiže aj voči kohútiku. Šťava sa potom z vrecka vypúšťa v stojatom stave, s kohútikom dole.
Pre pokračovanie kliknite na Plnenie do fliaš.
Farmárik Vám želá veľa úspechov a potešenie z dobrého nápoja.
Kopírovanie, aj len častí tohto textu, je povolené len so súhlasom našej spoločnosti Bolex, s.r.o.
Plnenie pasterizovanej šťavy do BIB - KOMERČNE
Najpraktickejším spôsobom skladovania pasterizovanej šťavy je jej uchovávanie v 3, 5 a 10 litrových bag-in-boxoch (čerstvo vylisovaná šťava sa plní do hrubších plastových obalov, ktoré sú uskladnené v praktickej krabici). Pri väčších muštovacích zariadeniach sú vrecká plnené pomocou plniaceho stojanu priamo z pasterizačného zariadenia, množstvo šťavy je priamo pri plnení vrecka vážené na presnú hmotnosť. Po dosiahnutí požadovanej hmotnosti sa vrecko utesní špeciálnym patentovaným ventilovým uzáverom, a po vychladnutí sa uloží do krabice. Pri domácom plnení môžete vrecká naplniť šťavou ešte pred pasterizáciou a následne ich pasterizovať v pasterizačnom zariadení postupom popísaným vyššie. Bag-in-boxy sa ľahko zmestia do chladničky, takže sú vynikajúce pre tých, ktorí si radi doprajú chladenú jablčnú šťavu. Trvanlivosť šťavy uchovanej v bag-in-boxoch je 6 až 12 mesiacov. Od otvorenia vrecka by mala byť šťava spotrebovaná do 2 týždňov.
Pre pokračovanie kliknite na Plnenie do fliaš.