Kde začať
Poďme sa spoločne pozrieť na proces domácej výroby jablčnej šťavy, pre ktorý sú vodítkom 2 procesy, drvenie jabĺk a ich mechanické lisovanie.
Ponúkame celú radu ovocných drvičov a lisov pre rôzne objemy výroby. Aby sme vám pomohli vybrať ten správny drvič a lis, je potrebné si odpovedať na nasledovné otázky:
Koľko jabĺk by som mohol mať k dispozícii?
Výnosy jabĺk sa líšia rok od roka a v dobrom roku stredne veľký strom môže zarodiť 50 kg a veľký strom (ten druh stromu pod ktorým sa môžete prejsť), môže zarodiť až okolo 250 kg. Bez ohľadu na výnos z vlastných stromov, je pravdepodobné, že aj v chudobných rokoch bude dostatok jabĺk zadarmo k dispozicii od priateľov a susedov.
Koľko šťavy dostanem z mojich jabĺk?
Jablká dajú až 50% hmotnosti alebo viac šťavy. Ako hrubé vodítko, bude 10 kg jabĺk a výnos 5l šťavy.
Koľko šťavy chcem vytvárať?
Nepodceňujte množstvo šťavy, ktoré môže byť spotrebované dospelými i deťmi. Džús môže byť zmrazený alebo pasterizovaný pre dlhodobé skladovanie alebo môžete z neho vyrobiť CIDER - jemne skasený nápoj, podobný burčiaku.
Koľko ma to bude stáť?
Zariadenia dodávané našou spoločnosťou sú vysokej kvality, s dlhou životnosťou a mali by byť považované za dlhodobú investíciu. Pokiaľ budú finančné prostriedky obmedzené, je lepšie kúpiť na začiatku najväčší možný lis, ktorý si môžete dovoliť (ten Vám do budúcnosti určí limity objemu výroby šťavy) s odložením nákupu drviča k neskoršiemu dátumu. Síce aj keď kvalitné drvenie jabĺk je nevyhnutnou súčasťou procesu šťavy, môže byť vykonané aj manuálne tým, že rozdrvíte jablká pomocou ručného tĺčika. Zvážte spoločný nákup zariadení s priateľmi a susedmi aby ste rozložili náklady. Odšťavovanie je ideálna oblasť pre vytvorenie komunity.
Tu nájdete ponuku našich začiatočníckých sád.
Pre pokračovanie kliknite na Príprava ovocia.