Ako si vyrobiť kombuchu

OZNAM

 

Od 16.3.2020 je predajňa na adrese Bolešov 448 ZATVORENÁ až do odvolania. Nie je možný ani osobný odber objednávky z eshopu.

Expedícia tovaru prostredníctvom kurierov funguje bez obmedzenia. 

 V súvislosti s vývojom situácie ohľadom vírusu COVID-19, pozastavili prepravné spoločnosti možnosť platby na dobierku v HOTOVOSTI. Od 20.3. je možné tovar opäť objednať na dobierku, avšak platba u kuriéra je možná len PLATOBNOU KARTOU!

O tom čo je to komchucha a aké vybavenie potrebujeme na jej prípravu.

O tom čo je to komchucha a aké vybavenie potrebujeme na jej prípravu.

Vlastne, Kombucha je premenné spoločenstvo všetkých druhov kvasiniek a baktérií, komplex malých tvorov, mikroskopická výrobňa rôznych užitočných a zdravých látok.
Ako živý tvor, huba je podriadená voči vonkajším vplyvom, ako sú výživa, obsah kyslíka, teplota a pod. Môže sa meniť vo svojom zložení v závislosti od vplyvu kultivačného prostredia, jeho vzniku a hygieny.
Huba nemusí vždy reagovať na prostredie rovnakým spôsobom, takže nie je rovnaký vzhľad po celú dobu, rovnako ako dve jablká z rovnakého stromu sú nikdy neni rovnaké.

Potreby na výrobu kombuchy

Potreby na výrobu kombuchy

Kvasná nádoba


Nie je najlepšie aby huby kombuchy mali kontakt s kovom, plastom alebo iným syntetickém materiálom. Keď sú v dlhšom kontakte s týmito typmi nádob, dochádza k nežiaducim chemickým reakciam a vznikajú toxické soli kovov. Najbezpečnejšie a bezporuchové je použiť sklenené nádoby.



Čistá voda
 

Kvalita vody hrá veľkú úlohu v príprave kombuchy. Mäkká, čistá pitná voda bez chlóru a fluóru (pridávaný do pitnej vody v niektorých krajinách) je absolútnou nutnosťou. Dostatočný spôsob by bolo použitie vody z vodovodu v kombinácii s zmäkčovačom vody.


Čaj
 

Vhodné sú iba neparfumované čierne alebo zelené čaje, lebo iba tie obsahujú základné živiny vhdoné na výrobu kombuchy.


 
Sladidlo
 

Cukry slúžia ako zdroj energie pre kombuchu.


Teplo
 

Správna teplota je veľmi dôležitá, pod 18 ° C je škodlivá pre fermentáciu. Optimálna teplota je okolo 25 - 30 ° C. Pri použití ohrievacej dosky možno ľahko vytvoriť konštantnú teplotu pre kvasenie. 

 

Kyslík
 

Kyslík je veľmi aktívny, preto nikdy nezatvárajte demižón hermeticky. Uzavrite nádobu tkaninou s jemnými okami , ktorá bude dostatočne držať na mieste pripevnená s gumičkou. Žiadnu nečistotu alebo mušky nemožno povoliť v blízkosti huby.

 

Hygiena
 

Po prvé: umyť si dôkladne ruky neparfumovaným mydlom. Udržujte potrebné vybavenie bez poškvrny. Vždy opláchnite čistou (vriacou) vodou. Nepoužívajte dezinfekčné prostriedky. Udržujte pracovisko čisté a bez zbytočných objektov. Odstráňte kvetináče z oblasti lebo baktérie môžu spôsobiť infekciu.
 
Ostatné

 

Rast novej huby začína s tenkou vrstvou na povrchu kvapaliny. Tento film nebude rásť, ak je povrch natriasaný. Neskôr, keď huba narastie, môže spôsobiť pohyb (klesnutie huby), čo má za následok, že huba sa musí začať tvoriť odznovu.

 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Táto stránka používa cookies. Viac info